parallax background
 

8 redenen

om barcodescanning te gebruiken

Veel magazijnen kunnen niet meer zonder barcodescanners. De belangrijkste voordelen zijn een hogere productiviteit en een kleiner aantal pickfouten. Er zijn echter veel meer redenen die deze technologie interessant maken. Dit zijn volgens ons de 8 grootste voordelen van het gebruik van barcodescanning.

1. Hogere productiviteit

Barcodescanning zorgt meer snelheid in het warehouse. Het werkt sneller dan papieren picklijsten, want het zoeken naar de juiste orderregel op de lijst en het afstrepen van deze orderregel is een overbodige handeling.
Barcodescanning maakt het bovendien gemakkelijker om taken slim te combineren. Stel dat een reachtruck chauffeur zojuist een pallet heeft weggezet en ter bevestiging de locatielabel heeft gescand. Het Warehouse Management Systeem (WMS) weet dan precies waar in het magazijn de chauffeur zich bevindt en kan hem een opdracht in de buurt toewijzen. Op die manier blijft het ‘leegrijden’ zoveel mogelijk beperkt.

2. Minder fouten

Elke scan betekent een extra check. Doorgaans moeten orderpickers eerst het locatielabel scannen voordat ze een pick kunnen uitvoeren. Staan ze voor de verkeerde locatie, dan geeft de scanner een foutmelding zodat een pickfout al vroeg in de kiem wordt gesmoord.
Als zorgvuldigheid een hogere prioriteit heeft dan snelheid, is het mogelijk nog een stap verder te gaan. Laat de orderpicker behalve de locatie ook elk individueel artikel scannen. Pakt hij te weinig of te veel stuks, dan krijgt hij dat direct te horen en te zien via zijn scanner. Door de scaninformatie is precies bekend wanneer iemand een fout heeft gemaakt. Het voordeel is dat de juiste persoon daarop kan worden aangesproken.

3. Aanvullende informatie

Soms is het noodzakelijk om aanvullende informatie over artikelen vast te leggen. Denk aan serienummers in de elektronicasector of batchnummers in de farmacie. Door de barcode op elk product te scannen registreert het WMS exact naar welke klant bepaalde goederen met bijbehorende serie- of batchnummers gaan.
In de voedingssector zijn de houdbaarheidsdatum en het gewicht voorbeelden van aanvullende informatie. In de vleesverwerkende industrie bijvoorbeeld is de ene biefstuk nu eenmaal iets zwaarder dan de andere. Het exacte gewicht is, naast andere informatie, vastgelegd in de barcode. Door deze barcode tijdens het orderpicken te scannen, wordt het juiste gewicht aan de juiste klant gefactureerd.

4. Real-time voorraadstanden

Met barcodescanning hoeven de afgevinkte picklijsten niet meer handmatig verwerkt te worden in het WMS. Dat gebeurt al automatisch met elke scan van de medewerkers op de magazijnvloer. Dit zorgt er ook voor dat de voorraad realtime wordt bijgewerkt. De real-time voorraadstand zorgt ervoor dat het sneller zichtbaar wordt wanneer een picklocatie leeg dreigt te raken. Het WMS kan dan alvast de opdracht geven om picklocaties aan te vullen nog voordat de orderpicker een leeg vak aantreft. Verkopers houden zo continu zicht op de actuele voorraad in het magazijn. Dat voorkomt dat ze artikelen verkopen waarvan het systeem dacht dat ze nog op voorraad lagen, maar waarvan in werkelijkheid de laatste stuks al de deur zijn uitgegaan.

5. Voorraadbetrouwbaarheid

In magazijnen die nog op met papieren lijsten werken, kunnen na verloop van tijd de werkelijke voorraad en de administratieve voorraad flink van elkaar afwijken.? Met barcodescanning wordt de kans op fouten, zoals een pallet die op de verkeerde plet wordt gezet, een stuk kleiner.
Om de werkelijke voorraad en de administratieve voorraad weer in overeenstemming te brengen, organiseren veel magazijnen grootscheepse voorraadtellingen. Ook die zijn niet meer nodig. Barcodescanning maakt het mogelijk om de administratieve voorraad tijdens de operatie voortdurend te corrigeren, bijvoorbeeld als het systeem denkt dat er nog twee stuks op een locatie liggen terwijl de orderpicker er maar één aantreft.

6. Productiviteit van orderpickers meten

Barcodescanning betekent dat de hoeveelheid informatie die in het WMS wordt vastgelegd, enorm toeneemt. Elke scan wordt geregistreerd, inclusief het tijdstip en de naam van de medewerker. Die informatie maakt het mogelijk om exact uit te rekenen hoeveel picks een medewerker per uur of per dag doet. Op die manier kunnen warehouse managers of teamleiders exact zien hoe de verschillende medewerkers presteren. Ze kunnen medewerkers, teams of complete ploegen met elkaar vergelijken. Bovendien kunnen ze die informatie gebruiken in hun feedback naar medewerkers, al is het alleen maar om te achterhalen wat de oorzaak van een mindere prestatie is.

7. Operatie bijsturen

Dankzij alle scans kunnen warehouse managers op elk moment van de dag zien hoeveel orders al zijn afgewerkt. Dit betekent dat ze ook kunnen zien hoeveel orders nog verwerkt moeten worden en of de operatie nog op schema loopt. Barcodescanning maakt het mogelijk om de operatie snel bij te sturen, bijvoorbeeld door medewerkers van goederenontvangst tijdelijk te laten meehelpen met orderpicken. Hun nieuwe instructies ontvangen zij gewoon via de scanner.

8. Tracking & tracing

Natuurlijk overkomt het u nooit, een recall. Maar als het onverhoopt toch eens gebeurt, is het handig om snel te kunnen achterhalen welke goederen bij welke klanten zijn beland. Dat kan dankzij barcodescanning. Door serienummers of batchnummers te registeren kan de omvang van een recall worden beperkt. Dan hoeft u immers niet alle exemplaren van een artikel terug te halen, maar alleen de exemplaren met de serie- of batchnummers die problemen geven.
Wie een palletlabel met SSCC-code gebruikt, maakt het zichzelf nog gemakkelijker. SSCC staat voor Serial Shipping Container Code en is een uniek nummer voor elke pallet. Met de SSCC-code is het mogelijk iedere pallet door de hele keten te volgen.