ASRS Jungheinrich
 

Automatische opslag- en orderverzamelsystemen (ASRS)

Onder de loep

Logistieke automatisering helpt de productiviteit, efficiëntie en winstgevendheid van processen te verhogen. Automatische opslag- en orderverzamelsystemen zijn hier een schoolvoorbeeld van. De systemen worden meestal aangeduid met hun Engelse benaming: automated storage and retrieval system, kort ASRS of AS/RS.

Een automated storage and retrieval system bestaat uit een mix van computergestuurde componenten die goederen automatisch inslaan en ophalen uit vaste opslagplaatsen – met precisie, nauwkeurigheid en een hoge snelheid. De systemen worden ingezet in vrijwel alle sectoren voor diverse doeleinden. Van orderpicking en opslag tot het consolideren van orders, replenishment en beveiligde opslag van diefstalgevoelige goederen. Er zijn twee hoofdvarianten: unit-load ASRS en mini-load ASRS.

Technisch gezien vallen ook shuttlesystemen, paternosters, plateauliften en autonome mobiele robot (AMR) systemen onder de definitie van een ASRS. Ook deze oplossingen maken immers een geautomatiseerde opslag- en orderverzameling mogelijk. In dit artikel laten we deze systemen verder echter buiten beschouwing.

Unit-load ASRS

Unit-load ASRS-systemen worden vooral ingezet voor de handling van grote en zware ladingen, tot wel enkele tonnen. Zo zijn unit-load ASRS ideaal voor de handling van volle palletladingen of kisten.

Kenmerkend voor het concept zijn de smalle gangpaden, met stellingen tot wel 40 meter hoog. Tussen deze gangpaden rijdt een stellingsbedieningsapparaat (SBA). Deze magazijnkraan verzorgt volledig geautomatiseerd de in- en uitslag van de pallets. Een unit-load ASRS is ideaal wanneer de opslagruimte beperkt is en een snelle uitslag van goederen kritisch is. Er zijn systemen met vaste kranen, toegewezen aan één gangpad of aan een sectie, en flexibele kranen, die meerdere gangpaden voor hun rekening nemen.

Bekijk de video over de inzet van het unit-load ASRS dat wij voor European Aerosols gerealiseerd hebben.

Mini-load ASRS

De mini-load ASRS werkt vrijwel hetzelfde als de unit-load ASRS, maar is specifiek ontworpen voor de handling van kleingoed – verpakt in kunststof bakken of dozen – tot een hoogte van maximaal 25 meter. De systemen zijn er in verschillende soorten en maten met de ultra-compacte, schaalbare Jungheinrich PowerCube als meest recente en innovatieve variant.

Een miniload ASRS is bijzonder geschikt voor operaties die veel opslaglocaties nodig hebben, maar waar de ruimte beperkt is. De systemen kunnen ook worden ingezet voor het bufferen en efficiënt vrijgeven van producten aan orderverzamel- of palletiseerstations, of voor het automatisch aanvullen van orderverzamellocaties.

Voordelen

Een ASRS biedt meerdere voordelen. Het systeem kan bijvoorbeeld probleemloos worden ingezet in omgevingen, die niet ideaal zijn voor mensen, zoals koel- en vrieshuizen. Door een ASRS te implementeren, kunnen verder arbeidskosten worden gereduceerd. In extreme gevallen kan één enkel systeem zelfs al het orderverzamelwerk vervangen. Werknemers kunnen zich dan op andere, meer productieve taken concentreren.

Potentiële efficiëntieverbeteringen kunnen een blijvende positieve impact hebben op de winstgevendheid. Met een ASRS verdwijnt immers de noodzaak om het personeelsbestand uit te breiden.

Daarnaast kunnen mensen stress ervaren en afgeleid of vermoeid raken. De kans op fouten neemt dan toe. Automatische systemen, zoals een ASRS, nemen een deel van dit onvoorspelbare menselijke element weg. Hierdoor stijgt de veiligheid en daalt het aantal ongevallen en schades. Het systeem werkt foutloos, productiever en efficiënter. Daarbij wordt bovendien de ergonomie verbeterd, doordat er geen tijd meer verloren gaat aan lopen, zoeken, bukken en tillen.

Door maximaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte biedt een ASRS-systeem een hoge opslagdichtheid en is een kostbare herinrichting of uitbreiding overbodig. De systemen vereisen doorgaans smallere gangpaden dan bij manuele operaties. Ook wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare hoogte. Zeker als de ruimte beperkt is en een hoge opslagdichtheid wenselijk is, biedt een ASRS-systeem uitkomst.

Initiële investering

Op lange termijn leidt de implementatie van een ASRS dus tot lagere arbeidskosten en een hogere productiviteit. Die voordelen hebben echter een prijs: de kosten van de initiële investering. Zoals bij veel automatiseringsprojecten is de aanschaf van een ASRS op korte termijn duurder dan het inhuren van personeel of het gebruik van andere apparatuur, zoals vorkheftrucks. Deze initiële investering kan een drempel zijn voor kleinere bedrijven, die niet onmiddellijk toegang hebben tot kapitaal. De systemen zijn echter ook modulair, waardoor ze stap voor stap kunnen worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld door voorraadsegmenten één-voor-één – op basis van prioriteit – over te hevelen naar een ASRS. De initiële kosten blijven in dat geval beperkt.

Daarnaast heeft een ASRS regelmatig preventief onderhoud. Dat kan, afhankelijk van het type systeem, resulteren in operationele downtime. Hoewel dit nog altijd goedkoper is dan het inhuren en inwerken van extra personeel, is het verstandig om rekening te houden met deze onderhoudskosten. ASRS-systemen zijn, als alle automatiseringstechnologieën, ideaal voor werkzaamheden waarbij de taken regelmatig, voorspelbaar en repetitief zijn. Voor processen die van week tot week of van maand tot maand sterk variëren, is een ASRS wellicht minder geschikt.

Conclusie

Hoewel een ASRS een ideaal systeem is om de productiviteit, de efficiëntie en de winstgevendheid van logistieke processen in de meest uiteenlopende bedrijfstakken fors te verhogen, is het concept niet voor iedere situatie geschikt. Weeg de voor- en nadelen goed af om te bepalen of een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem ook in úw processen voordelen oplevert. Gedegen advies is hierbij absoluut van toegevoegde waarde.

Ook interessant