parallax background

Atomic

Automatisch miniload magazijn bespaart ruimte

Atomic is een gerenommeerde fabrikant van skisportproducten uit Altenmarkt, een plaats middenin de Oostenrijkse Alpen. In 2020 is het distributiecentrum uitgebreid met een geautomatiseerd opslagsysteem voor kartonnen dozen. Het 60 meter lange, 26 meter brede en 24 meter hoge systeem telt maar liefst 58.600 opslaglocaties. Als hoofdaannemer slaagde Jungheinrich erin om het systeem ondanks alle coronamaatregelen volgens planning in bedrijf te nemen.

Extra opslag nodig

Atomic levert skischoenen, skihelmen, skibrillen en andere wintersportartikelen die verpakt zijn in dozen met 37 verschillende formaten. Voor deze dozen was Atomic op zoek naar extra opslagcapaciteit. Aanvankelijk dacht het bedrijf aan een automatisch hoogbouwmagazijn met zeven gangen. Jungheinrich is erin geslaagd om een intelligente oplossing te ontwerpen met maar vijf gangen dat toch aan alle specificaties voldoet.

Vijf magazijnkranen

De oplossing van Jungheinrich bestaat uit een efficiënt opslagsysteem en een intern transportsysteem met 400 meter conveyors, dat wordt aangestuurd door het Jungheinrich Warehouse Control System (WCS). Een cruciaal onderdeel is de unit die automatisch de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van elke doos vastlegt. Deze unit bestaat behalve uit sensoren ook uit camera’s die de contouren controleren en eventuele vervorming van de dozen detecteren. Op basis van al deze informatie gaat het WCS op zoek naar dozen met dezelfde breedte en lengte. Deze dozen worden gebundeld tot tweetallen, die gelijktijdig worden opgeslagen. Dat leidt tot een hogere opslagdichtheid, waardoor Atomic voldoende heeft aan vijf magazijnkranen. Deze kranen zijn voorzien van lastopnamemiddelen die verschillende doosformaten kunnen hanteren, dus voor de opslag zijn bijna geen bakken of trays nodig. Voor orderpicking wordt de juiste doos uit het magazijn gehaald. Als de juiste aantallen uit de doos zijn gepakt, brengen de kranen de doos weer terug naar hun locatie.

Oplevering geheel volgens plan

Het slimme en financieel-economisch interessante ontwerp was in juni 2019 een belangrijke reden om Jungheinrich te selecteren als hoofdaannemer voor de uitbreiding van het distributiecentrum. Dat Jungheinrich al tientallen jaren het intern transportmaterieel in het distributiecentrum verzorgt, zorgde voor extra vertrouwen. In augustus 2020 is het hoogbouwmagazijn volgens planning in gebruik genomen, ondanks de strenge coronamaatregelen in Oostenrijk.