APMs in actie bij Avo
parallax background

AGV's in voedingsmiddelenindustrie

Ultieme flexibiliteit voor kruidenproducent AVO

Een optimale oplossing vereenvoudigt processen en werkt efficiënter

Om het productiepersoneel te ontlasten en hen herhalende werkzaamheden uit handen te nemen, besloot AVO de mogelijkheden van automatische intern transportsystemen te onderzoeken. Het transportsysteem moest aan de volgende eisen voldoen:

 • Flexibel en snelle reactietijden
 • Aanpasbaar voor toekomstige uitbreidingen of nieuwe taken
 • Maximale uptime
 • Jungheinrich AGV-systeem

Jungheinrich ontwierp, plandde en implementeerde het nieuwe transportsysteem. Er werd gekozen voor een AGV-systeem. Dat voldoet aan alle wensen: een beschikbaarheid van 98,9% en 18 transporten per uur. De integrale oplossing omvatte drie componenten: AGV's, automatiseringssoftware en veiligheidsuitrusting.

 

De opdracht: Automatisering en optimalisering van intralogistiek

De hoofdtaken van de AGV's zijn:

 • Automatisch transport tussen het grondstoffenbehandelingssysteem en de grote kruidensilo's
 • Transport van de te vullen containers in de kruidenweegzone
 • Deponeren op de weegschalen om de componenten aan het handmatige afgiftestation toe te voegen
 • Levering aan het grondstoffenbehandelingssysteem
 • Het belangrijkste voordeel van het systeem is dat AVO hiermee 100% bereiding volgens recept kan garanderen.
 • De AGV in de vullijnen rijdt tot onder de kruidensilo's. De recepturen worden direct in de kruidencontainers aan de vullijn gevuld, zonder de kruidencontainer neer te zetten. Zo wordt verontreiniging door vreemde stoffen vermeden.
  Met de vele afnamepunten die voor elke container aangereden moeten worden, kan een omslag van 18 containers per uur worden bereikt. Dankzij de automatisering kunnen fouten vermeden worden en kunnen de medewerkers andere, complexere processen in goede banen leiden.

  Drie automatische heftrucks EKS 201a als oplossing

  De automatische heftrucks (AGV) die AVO-Werke August Beisse GmbH inzet, zijn verticale orderpickers uit onze productieserie, maar uitgebreid met een extra automatiseringspakket en de transportsoftware Traffic Manager. De automatische heftrucks krijgen via het draadloze datasysteem instructies van de productieplanning en het controlesysteem (PPS = personenbeveiligingssysteem) en voeren deze autonoom uit. Daarbij worden ze door de Traffic Manager geleid op de vooraf gedefinieerde routes. Ze maken daarvoor gebruik van hun lasernavigatiesystemen en de positiereflectoren. Zodra de automatische heftrucks een opdracht hebben afgerond, sturen ze een draadloze bevestiging naar het systeem. Deze bevestiging bevat alle informatie met betrekking tot het proces. Het personenbeveiligingssysteem dat de automatische heftrucks stuurt, beheert ook het omringende productieproces. Hierbij inbegrepen zijn bijvoorbeeld de silo's, de weegschalen en het magazijn. De automatische heftrucks organiseren de transportorders die ze ontvangen en ronden deze zeer snel en zonder onderbrekingen af ondanks de zeer krappe omstandigheden.

  Flexibiliteit en autonomie belangrijk voor de opdrachtgever

  "Toen we overwogen hoe we onze processen konden automatiseren, was er geen alternatief voor een automatisch transportsysteem. De automatische heftrucks vormen een belangrijk onderdeel van ons totaalconcept dat ons in staat stelt om nog meer nauwkeurigheid in onze mengsels te bereiken,” zegt Goran Milosevic, operations manager bij AVO-Werke, wanneer hij het over de voordelen van het automatisch transportsysteem heeft. "We kunnen op korte termijn ook talrijke orders met kleine batchgroottes en zeer uiteenlopende componenten verwerken. Bovendien kunnen we ook de grootste flexibiliteit bereiken en verontreiniging vermijden.” Goran Milosevic, operations manager bij AVO-Werke in Belm.