miniload bakkenmagazijn
parallax background

Bakkenmagazijnen

Welk bakkenmagazijn past bij uw operatie?

Nederland telt steeds meer bakkenmagazijnen, maar niet elk bakkenmagazijn is hetzelfde. Hoe bepaalt u welke variant bij uw interne logistiek past? We nemen de mogelijkheden onder de loep.

Wat is een bakkenmagazijn

Bakkenmagazijnen zijn ontworpen voor kleine artikelen die vaak in een kunststof bak passen en die per stuk of in kleine verpakkingen worden uitgeleverd. De kunststof bakken, of soms ook dozen van goede kwaliteit, maken het mogelijk om een volledig geautomatiseerd opslagsysteem te bouwen. Elke bak is immers exact even groot en gemaakt van onverwoestbaar kunststof: ideaal voor het oppakken en afzetten door machines.

Drie varianten

Bakkenmagazijnen bestaan in drie verschillende varianten: een miniloadmagazijn, een shuttlemagazijn en een plateauliftsysteem. De drie varianten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: orderpickers hoeven niet meer langs eindeloze rijen met legbordstellingen te lopen om orders te verzamelen. Het zijn de kranen, shuttles en liften – eventueel aangevuld met rollenbanen – die de bakken naar de orderpickers brengen. Dat voorkomt tijdverlies en leidt tot een hogere efficiëntie en lagere kosten. Met name in operaties met twee of drie ploegendiensten kan een investering in een bakkenmagazijn al snel lonend zijn.

Hoge opslagdichtheid

De kranen, shuttles en liften die de in- en uitslag verzorgen, hebben een smal gangpad nodig en ook de hoogte is veel minder een beperking dan bij een manueel opslagsysteem. Het resultaat is een bijzonder hoge opslagdichtheid en ruimtebesparing. Keerzijde is dat tegelijkertijd ook de vloerbelasting toeneemt. In bestaande magazijnen moet soms eerst de vloer worden versterkt, voordat een bakkenmagazijn kan worden geplaatst.

Welk bakkenmagazijn past het beste bij mij

Wanneer kiest u nu welk opslagsysteem? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het assortiment, de benodigde voorraadniveaus en de vereiste in- en uitslagcapaciteit. Een plateaulift of paternoster is uiterst compact en vergt een relatief lage investering, maar biedt in alle opzichten een beperkte capaciteit. Voor magazijnen met een groot aantal kleine artikelen op voorraad vormt een miniloadmagazijn een betere oplossing. Als ook het aantal picks per uur erg hoog ligt en de volgorde van de uitgeslagen bakken een belangrijke rol speelt, verdient een shuttlemagazijn al snel de voorkeur.

Minder fouten, korte responstijd

Wie kiest voor een bakkenmagazijn, geniet van meer voordelen dan alleen lagere kosten of hogere opslagdichtheid. Omdat de voorraadbakken naar de orderpicker worden gebracht, kan voor hem een werkplek worden gecreëerd die volledig is ingericht op zijn taak. De werkplek kan worden voorzien van hulpsystemen, zoals schermen met pickinstructies of lichtindicatoren die de juiste bak aanwijzen. Het resultaat: minder fouten. Daarnaast is met name in e-commerce-magazijnen de korte responstijd belangrijk. Binnen een half uur na ontvangst kan een order verzendklaar zijn.

Zorgvuldige overweging

Elk geautomatiseerd opslagsysteem is een uniek project dat niet in enkele maanden overeind kan worden gezet. Het is bovendien een systeem dat vaak meerdere jaren meegaat en dus berekend moet zijn op toekomstige volumes. Vrijwel altijd is een bakkenmagazijn geen oplossing voor het volledige assortiment - niet alles past in een bak - zodat het goed moet worden ingepast in de totale operatie. Kortom: wie kiest voor een bakkenmagazijn, dient zijn hele logistieke operatie onder de loep te nemen. Maar die beschikt dan wel over een snel, efficiënt, accuraat en toekomstbestendig magazijn.