Magazijnkraan Jungheinrich-min
parallax background

Het hoogste automatische magazijn van Zwitserland

De EMS Group is een wereldwijde specialist in hoogwaardige polymeren en speciale chemicaliën. Het bedrijf beschikt over 26 productiefaciliteiten in 16 landen wereldwijd. Een van die faciliteiten is gevestigd in het Zwitserse Domat/Ems, waar ook het hoofdkantoor van EMS-Chemie staat. In 2018 bedroeg de netto-omzet van het concern ruim 2 miljard euro.

De uitdaging

Als gevolg van de aanhoudende groei bleken de twee bestaande hoogbouwmagazijnen op het bedrijfsterrein in Domat/Ems onvoldoende. EMS-Chemie had behoefte aan meer opslagcapaciteit. Veel ruimte en tijd waren er echter niet. Aan zowel de bouw als de planning werden hoge eisen gesteld. In de kortst mogelijke tijd en tijdens lopende werkzaamheden, moest een zo compact mogelijke oplossing worden gerealiseerd.

 

De oplossing

Die oplossing vond EMS-Chemie bij Jungheinrich, dat in recordtijd een derde hoogbouwmagazijn realiseerde. Ook wat betreft afmetingen breekt de nieuwbouw records. Met 44 bij 15 meter is het pand het hoogste automatisch hoogbouwmagazijn van Zwitserland.
Jungheinrich verzorgde onder andere de planning, levering, montage en ingebruikname van het warehouse. In slechts 14 weken werden 1.000 ton staal, 500.000 schroeven, 11 kilometer funderingsmateriaal en 55 kilometer palletdragers gebruikt. Bestaande conveyors zijn aangepast en de nieuwbouw is geïntegreerd in het complexe warehouse management systeem van EMS-Chemie.
Het warehouse telt 12.800 palletplaatsen. Aangezien elke pallet een last tot 1,3 ton moet kunnen dragen, zijn de vloerplaten maar liefst 70 centimeter dik. De extreem zware draagplaatconstructies werden per helikopter ingevlogen. De hoogte van het warehouse en de windbelasting maakten daarnaast het gebruik van speciale aanbouwcomponenten noodzakelijk.
Voor de installatie van de hoogbouwkranen – die via dakopeningen op de millimeter nauwkeurig tussen de stellingen zijn geplaatst – werd ’s werelds grootste mobiele kraan ingezet.

Het resultaat

Een bijzonder competente projectleiding stond garant voor een strakke planning en een duidelijke communicatie naar een tussen alle betrokken partijen. Hierdoor kon de nieuwbouw reeds tien weken voor de geplande deadline in gebruik worden genomen.

Dankzij de uitbreiding en aanpassing beschikt EMS-Chemie voorlopig over voldoende opslagcapaciteit om de aanhoudende groei het hoofd te bieden. Om er zeker van te zijn dat de processen in het hoogbouwmagazijn soepel blijven verlopen, is met Jungheinrich een supportcontract, inclusief nooddienst (24 uur per dag bereikbaar) overeengekomen. Jungheinrich verzorgt hierbij alle service en onderhoud.