Geautomatiseerde smalle gangen trucks etxa ekxa
parallax background

Eppendorf heeft weer grip

op de operatie met Jungheinrich WMS

Eppendorf ontwerpt, produceert en distribueert systemen voor laboratoria over de hele wereld. Het productportfolio omvat onder meer automatische pipetteermachines, centrifuges en mixers, maar ook verbruiksartikelen zoals reactievaten en pipettips. In Leipzig heeft Eppendorf zijn vestiging uitgebreid met een productieruimte van 5360 vierkante meter en een magazijn van 2200 vierkante meter.

De uitdaging

Eppendorf zocht naar een nieuw logistiek concept voor het bestaande magazijn waarvandaan onderdelen worden geleverd aan de productielijnen in Leipzig. Omdat het bedrijf nog niet met een Warehouse Management Systeem (WMS) werkte, had Eppendorf nauwelijks inzicht in de operatie en kampte het met een rommelige voorraad. Jungheinrich is ingeschakeld als hoofdaannemer voor de inrichting van het magazijn. Voordat een nieuw ontwerp kon worden gepresenteerd, heeft Jungheinrich eerst alle processen nauwgezet geregistreerd en geanalyseerd.

De oplossing

Jungheinrich heeft het magazijn ingericht met twee verschillende opslagconcepten. Voor de opslag van 4.200 pallets is een smalle gangen magazijn met een hoogte van 15,5 meter gerealiseerd. Het kleingoed ligt in een miniloadmagazijn met 5.848 opslaglocaties. Voor de in- en uitslag van goederen zorgt een reachtruck en een smalle gangen truck. Beide opslagsystemen werken feilloos samen dankzij het Jungheinrich WMS. Als het magazijn een productieorder ontvangt, zorgt het WMS ervoor dat de juiste onderdelen uit zowel het smalle gangen- als het miniloadmagazijn komen. Die onderdelen worden vervolgens eerst samengevoegd, zodat de productieorder compleet kan worden uitgeleverd.

Het resultaat

“Eppendorf wilde graag een betrouwbare en transparante operatie die een grotere bijdrage aan de winstgevendheid zou leveren. Dat doel is ruimschoots gehaald, onder meer dankzij de module warehouseNAVIGATION. Op het moment dat een nieuwe zending wordt ingeboekt, reserveert het WMS voor elke pallet alvast een opslaglocatie in het smalle gangen magazijn. Zodra één van die pallets daar aankomt, zoekt de smalle gangen truck dankzij warehouseNAVIGATION de optimale route naar die opslaglocatie.”

André Hofmann, hoofd logistiek bij Eppendorf in Leipzig: “De bundeling van alle informatie- en goederenstromen door het Jungheinrich WMS zorgt voor volledige transparantie, vanaf goederenontvangst tot aanlevering aan de productielijn. Het systeem legt elke handeling zorgvuldig vast en toont alle cruciale cijfers op gestructureerde wijze.”