parallax background

Geostick

Verkiest AGV boven rollenbaan

Geostick produceert zelfklevende etiketten, shrink sleeves en flexibele verpakkingen voor onder meer verf- en foodfabrikanten. Voor het bedrukken daarvan heeft het familiebedrijf in Uithoorn een hypermodern en duurzaam Digital Printing Center gebouwd. Daar is een efficiënte, flexibele en duurzame operatie ontstaan. Wat nog ontbrak, was een moderne oplossing voor de afvoer van pallets met gereed product.

In de oude situatie dienden de medewerkers van Geostick handmatig de pallets van de drukpersen naar de expeditievloer te brengen. Een klus die veel tijd vergde en het proces verstoorde. Aanvankelijk dacht Geostick aan een rollenbaan voor de afvoer van pallets, maar dat bleek een dure oplossing te zijn. Het bedrijf ging op zoek naar de ‘next step’ in pallettransport en kwam uit bij een AGV van Jungheinrich.

Volledig zelfstandig

De AGV brengt volledig zelfstandig de volle pallets van de dertien bewerkingsmachines naar de expeditievloer en neemt lege pallets weer mee terug. Een druk op de knop volstaat om het voertuig een opdracht te geven. Per uur kan de AGV acht pallets verwerken, ruim voldoende voor het DPC. Ook in de nacht, als de expeditieruimte niet altijd bemand is, blijft de AGV onverstoord doorwerken.

Ingebouwde veiligheidsscanners

Dankzij de ingebouwde veiligheidsscanners hoeven de medewerkers zich geen zorgen te maken over veiligheid. Zodra een voetganger in beeld is, daalt de snelheid. Bij een obstakel op de route stopt het voertuig. Met blauwe en gele belijning is voor iedereen duidelijk gemaakt waar de AGV rijdt en draait.

Lithium-ion accu

De Jungheinrich ERC 213a is een AGV met lasernavigatie en lithium-ion accu. Tijdens lunch- en koffiepauzes rijdt hij zelfstandig naar het oplaadstation, dat halverwege de productiehal en de expeditieruimte is weggewerkt in een palletstelling. Daar wordt de lithium-ion accu volledig automatisch opgeladen. Om een lange levensduur van de accu te waarborgen, vindt in het weekend volledig automatisch een celbalancering plaats.

Terugverdientijd

Het totale project nam zes maanden in beslag. Na de ingebruikname volgde een periode van finetuning, die eveneens door Jungheinrich is begeleid. De terugverdientijd - minder dan tweeënhalf jaar - smaakt inmiddels naar meer. Geostick onderzoekt nu de mogelijkheid om de AGV in te zetten voor bevoorrading van de drukstraat met grondstoffen.