Hybride automatisering Jungheinrich
parallax background

Hybride automatisering

Whitepaper: Wat is de ideale mix?


De roep om automatisering is groot. Maar vaak is één enkel automatiseringssysteem helemaal niet zinvol. In veel gevallen verdient een mix van verschillende oplossingen de voorkeur. Over de mogelijkheden van hybride automatisering.


Onder de motorkap van een hybride auto bevinden zich twee motoren: een benzinemotor en een elektromotor. Beide werken feilloos samen zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen. Daarmee zorgen ze in elke situatie voor optimale rijprestaties - zowel in de stad als op de snelweg. Het belangrijkste voordeel van deze hybride aandrijving: de enorme efficiëntie.


Met hybride automatisering is het niet anders. Zelden is één automatiseringsoplossing voor het hele magazijn het meest efficiënt. Dat geldt zeker voor magazijnen met een grote verscheidenheid in artikelen en een gevarieerd orderpatroon. Een automatisch systeem dat geschikt is voor de in- en uitslag van volle pallets, is minder efficiënt in het verzamelen van doosjes met kleine artikelen.


Hybride automatisering: combinatie van systemen

Hybride automatisering staat voor het combineren van verschillende automatische opslag- en orderverzamelsystemen, maar ook combinaties met manuele oplossingen zijn mogelijk. Welke combinatie de voorkeur verdient, verschilt van magazijn tot magazijn. Belangrijke factoren zijn het assortiment en het orderpatroon, maar ook de omloopsnelheid, het ruimtebeslag en natuurlijk de terugverdientijd. Belangrijk is dat alle systemen en oplossingen feilloos met elkaar samenwerken. Als het magazijn een order ontvangt voor artikelen die in verschillende opslagsystemen liggen, moeten die natuurlijk wel worden samengevoegd in één zending. Daarvoor is een overkoepelend softwaresysteem nodig - een warehouse management systeem (WMS) - dat alle processen integreert, aanstuurt en bewaakt.

Download hier de whitepaper als PDF

Hoe hybride automatisering uw warehouse flexibel, efficiënt en toekomstbestendig maakt

Deze whitepaper geeft informatie over:

  • De 6 indicatoren voor hybride automatisering
  • De uitdaging bij hybride automatisering
  • Veel voorkomende toepassingen: 4 voorbeelden uit de praktijk
  • Handige tips voor een succesvol project

Groot- en kleingoed

Een voorbeeld van hybride automatisering is de combinatie van verschillende kranenmagazijnen: in het miniload magazijn liggen de kleine artikelen, terwijl de grote artikelen en de bulkvoorraad in het automatische palletmagazijn liggen. Ook mogelijk is het gebruik van een plateaulift voor het kleingoed en van een reachtruckmagazijn voor de rest van het assortiment. In magazijnen met grote verschillen in omloopsnelheid kan het slim zijn om de B- en C-artikelen in een miniload magazijn te leggen. Maar op het moment dat bijvoorbeeld de nieuwste iPhone op de markt verschijnt, is het niet handig om die eerst allemaal in kunststof bakken te stoppen. Dan is het efficiënter om die rechtstreeks vanaf een pallet te verzamelen.

Pieken en buffers

Hybride automatisering biedt veel meer mogelijkheden. Denk aan pieken in de orderverwerking. Met een automatische oplossing is het mogelijk om de dagelijks terugkerende stroom orders te verwerken. Een manuele of semi-automatische oplossing kan een uitkomst zijn voor de uren of dagen dat extra capaciteit nodig is. Steeds populairder is de inzet van een AGV voor het transport van productielijn naar magazijn. Als de productie 24/7 doorgaat, kan een automatisch buffersysteem worden ingezet om in het magazijn de nachtelijke aanvoer van pallets op te vangen. Als de ochtendploeg arriveert, kan die de pallets manueel verwerken.

Klein beginnen met hybride automatisering

Het voordeel van hybride automatisering: de mogelijkheid om klein te beginnen. Het is niet nodig om alles in één keer te automatiseren. Door stapsgewijs te automatiseren, kunnen magazijnen op kleine schaal ervaring opdoen en de volgende stap zetten als de tijd rijp is. Het is wel zaak om vanaf de start oog te hebben voor het totaalconcept. En een aanbieder in te schakelen die alle componenten van hybride automatisering inclusief de software in huis heeft. Dat is de beste garantie dat alle onderdelen daadwerkelijk feilloos samenwerken.

Wilt u meer weten over hybride automatisering?

Maak direct een afspraak met onze adviseur voor een oriënterend gesprek.