Manueel magazijn
parallax background

Wat is een manueel/conventioneel magazijn?

Korte uitleg met voordelen en voorbeelden

Wat is een manueel/conventioneel magazijn

Kom alles te weten over de voordelen van een manueel/conventioneel magazijn.

Er bestaan drie gradaties van automatisering als we kijken naar primaire magazijnprocessen zoals orderverzamelen. We onderscheiden hierin een manueel/conventioneel magazijn, een semi-automatisch magazijn en een volledig automatisch magazijn. Bij deze drie soorten magazijnen is sprake van een IT-systeem dat de processen op de werkvloer aanstuurt.

Een manueel/conventioneel magazijn, is een magazijn waar alle handelingen door mensen worden gedaan. Vaak met hulp van heftrucks en magazijntrucks. Toch is dit een vorm van automatisering. Dit komt omdat de mensen in het magazijn, aangestuurd worden door een software programma. Beter bekent als een warehouse management systeem (WMS). Een WMS systeem zorgt voor de planning, aansturing en optimalisatie van alle handmatige processen.

Mocht u kiezen voor een manueel/conventioneel magazijn, dan wordt uw personeel aangestuurd door het WMS. Zij krijgen dan opdrachten via een scherm, headsets of via smartglasses. Een groot voordeel hiervan is dat het WMS de meest optimale volgorde en looproute kiest voor de orderpickers. Hiermee bespaart u kostbare tijd en geld.

Buiten het bepalen van de routes, zorgt het WMS er ook voor dat uw heftrucks zo min mogelijk zonder pallets rijden. Het WMS systeem plant de orderpicktaken op zo’n manier dat de goederen op tijd op de juiste plaats staan. Zo kunnen de vrachtauto’s uw pakketten op tijd meenemen.

Een ander voordeel van een WMS systeem, is dat het grotendeels de mentale arbeid en de fysieke inspanningen vermindert in uw magazijn. Door de precisie planning en optimalisatie, hoeft uw personeel minder lange en zware afstanden af te leggen. Hierdoor ontstaat er minder ziekteverzuim omdat uw werknemers minder zwaar werk hoeven te doen.

Nog een ander voordeel is batchpicking. Dit houdt in dat het WMS de orders samenvoegt tot één batch. Uw personeel kan de batch dan in één keer verzamelen. Hierdoor hoeven zij niet voor elke order opnieuw langs de stellingen te lopen en te zoeken. Wat ook ten goede komt van de optimalisatie van de processen in uw magazijn.

Wilt u meer weten over magazijnautomatisering? Download dan de volledige whitepaper onderaan de pagina.