Facilitair Manager Johan Helmich
parallax background

Optimale brandveiligheid

in het automatische magazijn van Motip Dupli

Motip Dupli produceert spuitbussen voor klanten in onder andere industrie en retail. In Wolvega rollen jaarlijks 80 miljoen spuitbussen van de band. Vanwege de grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, valt Motip Dupli onder het Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO). Dat betekent dat het bedrijf zware maatregelen moet nemen om de brandveiligheid te garanderen.

Meer opslagruimte nodig

Sinds de start van Motip Dupli in 1991 is de productie meer dan vertienvoudigd. Door die sterke groei schoot de bestaande opslagcapaciteit te kort. Daarnaast kreeg het bedrijf steeds vaker het verzoek van klanten om goederen in Wolvega op voorraad te houden, zodat deze bedrijven zelf geen extra voorzieningen voor de opslag van gevaarlijke stoffen hoeven te treffen. Om aan de toenemende vraag naar opslagruimte te kunnen voldoen, zag Motip Dupli zich genoodzaakt om naast het manuele magazijn met 7500 palletlocaties elders opslagcapaciteit voor nog eens 4000 pallets te huren.

'Automatisering betekent minder intern verkeer en dus minder kans op ongevallen’ Facilitair Manager Johan Helmich

Automatisch magazijn met 5 magazijn kranen

Jungheinrich heeft een automatisch magazijn gebouwd, waarin vijf railgebonden kranen de in- en uitslag van pallets verzorgen. Een corridor met twee rollenbanen – één voor aanvoer en één voor afvoer van pallets – verbindt dit automatisch magazijn met het bestaande manuele magazijn. De besturing van de rollenbanen is zo geprogrammeerd, dat bij brand geen pallets onder de branddeuren tussen de verschillende compartimenten blijven steken. Daardoor kan het magazijn volledig worden afgesloten en in drie minuten tijd met het blusgas CO2 worden gevuld.

Veiligheid in magazijn vergroten

Met 9500 extra palletlocaties heeft Motip Dupli voorlopig voldoende opslagcapaciteit om aan de vraag van klanten te voldoen. De brandveiligheid is gewaarborgd dankzij een blusgasinstallatie, mogelijk gemaakt door de keuze om het proces volledig te automatiseren. Bijkomend voordeel: omdat het magazijn volledig onbemand is, rijden hier geen magazijntrucks meer rond. De kans op ongevallen is daardoor flink afgenomen.