In het distributiecentrum in het Duitse Lorsch verwerken de 135 medewerkers van Rudolph Logistik Gruppe jaarlijks zo’n 430.000 orders voor wereldwijde verzending. Het magazijn meet 14.300 vierkante meter, telt 10.600 palletplaatsen en 170.000 legbordlocaties.
Het onbemande transport met de twee Jungheinrich Automated Guided Vehicles – gebaseerd op een standaard Jungheinrich model – begint op de verpakkingsafdeling. Daar checkt de Traffic Manager van het AGV-systeem met sensoren of er pallets klaar staan in een of meerdere van de zeven ‘oppakkanalen’. Bij een positief antwoord kiest de Traffic Manager de AGV die het meest geschikt is voor deze taak en geeft hem de opdracht. De AGV rijdt naar de oppaklocatie, scant automatisch de barcode van de lading en geeft deze via WLAN door aan de Traffic Manager. “Deze koppelt de data terug naar ons WMS”, vertelt Thorsten Krämer, directeur van de divisie Rhein/Main/Neckar van Rudolph Logistik Gruppe. “Het WMS geeft vervolgens de transportopdracht inclusief bestemming en de truck kan aan het werk.
De communicatie tussen WMS en AGV loopt via de Logistieke Interface van Jungheinrich. Deze ‘middleware’ vertaalt alle commando’s zodat de AGV’s het WMS ook daadwerkelijk begrijpen. “Hierdoor zijn aanpassingen aan het WMS minimaal gebleken”, zo stelt Markus Krumpholz, die bij de dienstverlener verantwoordelijk is voor het Projectmanagement en de Controlling. “De AGV’s werken volautomatisch en melden via de Logistieke Interface aan het WMS dat de opdracht succesvol is afgerond.” Mede dankzij de interface is de systeemintegratie bij de Rudolph Logistik Gruppe relatief snel en eenvoudig geweest.
In het magazijn in Lorsch zorgen de twee AGV’s voor circa 50% van alle transporten naar de expeditieafdeling. Hier zetten ze dagelijks 300 ladingdragers (boxen, pallets) af in 14 verschillende kanalen. De transportafstand is hierbij gemiddeld 160 meter lang. De AGV’s hebben genoeg energie aan boord voor twee complete shifts achter elkaar. Ze laden bij tijdens de ‘vrije’ derde shift die elke dag beschikbaar is. “Ze werken efficiënter en het transport verloopt gelijkmatiger, overzichtelijker en veiliger”, benadrukt Thorsten Krämer. “We kunnen het heftruck personeel nu voor andere en hoogwaardigere taken inzetten.” Daarnaast merkt de dienstverlener een duidelijke verlaging van fouten, omdat de pallets altijd op de juiste locatie komen te staan en er geen tijd aan terugzoeken en verplaatsen verloren gaat. “Ook kunnen we makkelijk het systeem aanpassen bij nieuwe taken of bestemmingen”, besluit Markus Krumpholz. “De lasernavigatie maakt beslist een flexibele inzet mogelijk. We zijn er zeer tevreden over en denken nu al na over een uitbreiding voor de toekomst.”