steinbach II
parallax background

Automatisch magazijn voor Steinbach II

Optimale ruimtebenutting in de detailhandel

Oplossing voor steeds grotere vraag

Seizoenspieken in de vraag naar zwembaden en aanverwante artikelen in de detailhandel vormen de grootste uitdaging voor de logistiek bij Steinbach. Warme zomers met lange hittegolven stimuleren veel consumenten om in een zwembad in hun tuin te investeren. Aan deze vraag moet snel kunnen worden voldaan. Voor het waarborgen van de hoge beschikbaarheid van producten was de bouw van een automatisch magazijn noodzakelijk.

 

Automatisch magazijn op basis van silo-bouw

Hemelsbreed slechts 800 meter van de huidige locatie werd een nieuw magazijn gepland. Jungheinrich nam het ontwerp van een nieuw geautomatiseerd magazijn met een capaciteit van bijna 20.000 pallets op zich. De tijd was beperkt: van het plaatsen van de opdracht tot de geplande oplevering waren er maar enkele maanden beschikbaar. Het bouwprincipe van magazijn II is hetzelfde als dat van het eerder door Jungheinrich gerealiseerde magazijn en distributiecentrum I: silo-bouw. Magazijn II is echter nog groter. Het nieuwe hoogbouwmagazijn heeft drie gangpaden met een capaciteit van meer dan 19.000 pallets. Drie magazijnkranen (met zelfstandige shuttles) slaan op maximaal 13 etages pallets in en uit. Bij de planning van de silo moest Jungheinrich rekening houden met de bouwvoorschriften, wat resulteerde in een ongebruikelijke, dubbel getrapte vorm van het gebouw aan de buitenste gangpaden. De silo is omhuld met een luchtdichte wandbekleding.

 

Een volledig geautomatiseerd hoogbouwmagazijn.

In slechts vijf maanden realiseerde Jungheinrich een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn met een capaciteit van meer dan 19.000 pallets en een hoogte van ongeveer 33 meter. Het automatische opslagsysteem brengt volledig gesorteerde pallets rechtstreeks naar de laadperrons. Het magazijn bestaat uit een expeditiegebied met negen laaddocks en een automatische overdracht op 240 shuttles. Het doel is om het 24 uur per dag/7 dagen per week orderpicken van producten te vergemakkelijken, de laadtijd van vrachtauto's tot het absolute minimum te beperken en een benodigde tijdsduur van slechts enkele minuten voor verzending te realiseren.

"De expeditie en fundering werden in 2012 afgerond, waarop de eerste twee jaar tijdelijk een lichte bouwconstructie werd geplaatst. Daarna begon de bouw van de definitieve, stalen constructie. De oplevering van het hoogbouwmagazijn vond plaats begin 2015.

Steinbach is al vele jaren klant bij Jungheinrich. Het bedrijf vertrouwt op Jungheinrich voor allerlei zaken, zoals conventionele heftrucks, onderhoud, vlootbeheersoftware, magazijnstellingen, dataterminals en -scanners en automatiseringsoplossingen. Het voordeel is dat Steinbach één aanspreekpunt heeft voor alle intralogistieke aspecten.

Een nieuw, automatisch magazijn uitgekiend tot het kleinste detail

"Wanneer de afzet binnen korte tijd vertienvoudigt, is dit een spannend speelveld voor elke supply chain manager. Met een betrouwbare partner aan onze zijde volgen wij heel consistent de weg van volledige automatisering. Met ons moderne, logistieke systeem beleveren we nu de hele wereld," zegt Peter Steinbach, CEO van de Steinbach groep. "Jungheinrich nam de rol van hoofdaannemer op zich en was verantwoordelijk voor de realisatie. Het bedrijf zorgde ervoor dat onze dagelijkse werkzaamheden niet werden verstoord tijdens de bouwperiode. Het resultaat is logistieke oplossingen die tot in het kleinste detail zijn uitgekiend en onze hoogwaardige intralogistiek karakteriseren."