Referentie magazijn automatisering Steinbach 1
parallax background

Automatisch magazijnkranen met shuttles voor Steinbach I

Optimalisatie van de logistieke keten

Hoge beschikbaarheid garanderen voor detailhandel

Steinbach levert zwembaden en accessoires aan klanten in heel Europa. Rond 2011 begon CEO Peter Steinbach met de herstructurering van zijn bedrijf aan de hand van verschillende groeistadia. De zesde en voorlopig laatste uitbreidingsfase is een tweede magazijn op een nieuwelocatie: een automatische hoogbouwopslag. Het ontwerp voor de logistiek kwam van Jungheinrich.

Automatisering in beperkte ruimtes

De eerste grote uitdaging was de ontwikkeling van een kleine oppervlakte op het bedrijfsterrein in Schwertberg. Op een terrein van 800 m² plande Jungheinrich doorrolstellingen voor 4.500 europallets in twee verschillende hoogtes. Het voordeel van deze oplossing is dat zeer grote hoeveelheden goederen in een beperkte ruimte kunnen worden verwerkt. Tegelijk zijn grote hoeveelheden producten onmiddellijk toegankelijk. Een automatische magazijnkraan verzorgt tot 50 palletbewegingen per uur. Steinbach was op zoek naar een 'one-stop-shop' oplossing. Jungheinrich realiseerde het project dan ook turnkey.

 

Bestaande logistieke processen compleet vernieuwen

Aanvankelijk betekende de groei ook een nadeel voor Steinbach. De stijgende afzet en de eisen van de detailhandel stelden de logistiek voortdurend op de proef. Steinbach begon vervolgens systematisch zijn hele logistieke keten, die op de textielbusiness was gericht, aan te passen op de nieuwe activiteiten. Daarbij kon het niet op de eigen ervaring rekenen, omdat wol in kleine hoeveelheden wordt verhandeld. Zwembaden en wellnessproducten moeten daarentegen juist in grote hoeveelheden worden gedistribueerd. Het grotere productassortiment vereiste een nieuwe supply chain.

Eén contactpersoon voor alle subsystemen maakt een nieuw project heel eenvoudig

"De nieuwe distributie- en magazijnoplossing van Jungheinrich heeft ons in staat gesteld om een optimaal opslagsysteem in een beperkte ruimte te creëren. Het bevat ons zwembad- en wellnessassortiment voor het hele seizoen. Tegelijkertijd maakt het nieuwe opslagsysteem het mogelijk om het uitslaan van pallets te optimaliseren, zodat vrachtwagens heel snel kunnen worden geladen en gelost. We kunnen nu binnenlandse levering van pallets aan de detailhandel binnen 24 uur garanderen en in Europa binnen 48 uur," zegt Peter Steinbach, CEO van de Steinbach groep.

Ontwerp en realisatie van een nieuw, automatisch magazijn

Jungheinrich overwon het probleem door het ontwerpen van nieuwe goederenstromen en een volledig nieuw distributiecentrum. Dankzij de nauwkeurige planning en nauwgezette realisatie kon het distributiecentrum stipt aan het begin van het jaar in gebruik worden genomen. De oplossing van Jungheinrich wordt gevormd door doorrolstellingen voor europallets in twee verschillende hoogtes. Er kunnen maximaal twaalf pallets in de diepte staan en de stelling heeft twaalf liggerniveaus. Dit resulteert in 4.500 palletlocaties op een vloeroppervlakte van slechts 800 m². De oplossing heeft als voordeel dat zeer grote hoeveelheden in een beperkte ruimte kunnen worden verwerkt. De stellingen worden bediend door een automatische magazijnkraan, die tot 50 palletbewegingen per uur kan uitvoeren. De in- en uitslag aan het einde van de gangen wordt verzorgd door twee geautomatiseerde palletcarriers.