parallax background

VD Leegte Metaal (VDL Groep)

Draait 's nachts door dankzij AGV

VD Leegte Metaal is gespecialiseerd in complexe lassamenstellingen. De daarvoor benodigde onderdelen worden in de voorbewerkingshal gesneden, geperst en gekant. Blikvanger in deze hal is een ultramoderne fiberlasersnijder die metaalplaten razendsnel in de juiste vorm snijdt en op pallets stapelt. Wat tot voor kort ontbrak, was een automatische oplossing voor de laatste stap: de aan- en afvoer van de pallets.

De uitdaging

De fiberlasersnijder van Bystronic kan metalen platen bijna drie keer zo snel snijden als de bestaande lasersnijmachines van VD Leegte Metaal. Wat deze machine extra speciaal maakt, is de uitsorteercel die handwerk overbodig maakt. Daarin worden de snijdelen van de machine gepakt en automatisch op de juiste pallet geplaatst. Deze innovatieve lasersnijmachine stelt het bedrijf in staat om te concurreren met lagelonenlanden, mits die 24 uur per dag in bedrijf is. Knelpunt is de aan- en afvoer van pallets, waarvoor nog altijd een heftruck met chauffeur nodig is.

Het resultaat

De oplossing is een AGV van Jungheinrich die voortaan de aan- en afvoer van pallets verzorgt. Zodra één van de drie pallets in de uitsorteercel vol is, geeft de machine een signaal aan de AGV. Die rijdt de cel binnen, haalt de pallet op en plaatst die op één van de tien bufferlocaties. Terwijl de machine ondertussen doorgaat met het stapelen van snijdelen op de volgende pallet, zet de AGV een lege pallet terug. Het technisch geschoolde, schaarser wordende personeel van VD Leegte Metaal verspilt dankzij de AGV geen tijd meer op de heftruck. En nog belangrijker: de lasersnijmachine kan nu veel meer uren draaien, ook ’s nachts, zonder extra personeel te hoeven inzetten.

De oplossing

De AGV van Jungheinrich is digitaal verbonden met de lasersnijmachine. Daarnaast wordt het onbemande voertuig ook ingezet voor de aan- en afvoer van andere, handbediende lasersnijmachines. Daarvoor is een knoppenbediening gemonteerd: met een druk op een knop kan de operator de AGV oproepen om volle pallets weg te brengen over een afstand van 120 meter naar de expeditie. De AGV vindt zijn eigen weg en stopt als zijn rijweg wordt geblokkeerd. Als hij even geen opdracht heeft, zoekt hij het laadstation op om de lithium-ion batterij tussentijds op te laden. De terugverdientijd is minder dan drie jaar.