Weidelco hybride automatisering plateaulift
parallax background

Hybride automatisering

brengt Weidelco rust in het magazijn

Weidelco levert alles wat een ambachtelijke slager nodig heeft, behalve het vlees. Omdat ook steeds meer andere bedrijven uit de verssector het ruime assortiment met kruiden, sauzen, verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen ontdekken, groeit de klantenkring van de Friese groothandel. Die klanten ontvangen hun orders uit vier magazijnen: Leeuwarden, Tilburg, Zwolle en Sittard.

Automatisering manueel magazijn

Vanwege de groeiende klantenkring was het oude manuele hoofdmagazijn in Bitgum te klein geworden. Omdat uitbreiding geen optie was, besloot Weidelco zes kilometer verderop in Leeuwarden een volledig nieuw magazijn te bouwen. Tijdens het besluitvormingstraject kwam automatisering van het magazijn in beeld. Een geautomatiseerd magazijn stelt Weidelco in staat om met hetzelfde aantal mensen meer orders te verwerken. De flexibiliteit neemt daardoor toe.

Plateauliften besparen ruimte

Tachtig procent van het assortiment ligt nu in twaalf plateauliften met een hoogte van 18 meter. Die nemen opgeteld nog geen 300 van de 5500 vierkante meter in beslag. De bulkvoorraad ligt in een volledig automatisch palletmagazijn met één kraan, die 2700 opslaglocaties bedient. Daarnaast bieden conventionele palletstellingen ruimte aan nog eens 1500 pallets, bestemd voor snellopers en artikelen die te groot zijn voor de plateauliften. Dankzij dit hybride ASRS concept met verschillende oplossingen is de rust op de magazijnvloer teruggekeerd.

Magazijn automatiseren met één partij

De totale magazijninrichting is geleverd door Jungheinrich. Behalve het automatisch palletmagazijn, de twaalf plateauliften en de palletstellingen gaat het om 3 orderpicktrucks, 2 reachtrucks en 5 elektrische palletwagens. De gehele operatie wordt aangestuurd door het warehouse management systeem (WMS) en het warehouse control systeem (WCS) van Jungheinrich, aangevuld met barcodescanners en mobiele werkstations. Jungheinrich was de enige partij die het totaalpakket kon bieden.