Referentie magazijn automatisering Wessels & Mueller
parallax background

Efficiëntie vergroten met automatisering

Tijdige levering garanderen in de logistiek: Wessels & Müller

Uitbreiding van het distributiecentrum

Wessels & Müller hecht veel waarde aan een voortdurende ontwikkeling van het bedrijf en internationale expansie. De groothandel in auto-onderdelen en accessoires heeft 95 vestigingen in Duitsland, vier in Oostenrijk en Nederland en vijf in de Verenigde Staten. De vestigingen worden bediend vanuit het centrale distributiecentrum. In totaal heeft Wessels & Müller een assortiment van 175.000 artikelen.

Voorbereid op stijgende verwachtingen van de klant

De tijdige levering van artikelen aan de klanten heeft de hoogste prioriteit. Dit wordt makkelijker met het nieuwe centrale magazijn in Hedemünden, dat door Jungheinrich is ontworpen en gerealiseerd. De bouw was nodig, omdat de mogelijkheden in het distributiecentrum op de oude locatie uitgeput raakten. Elke nacht worden er goederen uit het nieuwe centrale magazijn in Hedemünden, Nedersaksen, bezorgd aan alle Wessels + Müller vestigingen in Duitsland, Nederland en Oostenrijk.

Snelle groei vereist ruimte en automatisering

Wessels & Müller zocht een sterke partner voor het ontwerp en de realisatie van een nieuw centraal magazijn. De partner moest het project turnkey kunnen opleveren. Jungheinrich paste perfect in dit plaatje: als totaaldienstverlener voor de intralogistiek bieden wij niet alleen projectmanagement vanaf het eerste contact tot aan de oplevering, maar zorgen wij ook voor de vereiste heftrucktechnologie en IT-omgeving. Dit stelde Wessels & Müller in staat om met één anspreekpunt het volledige pakket te implementeren.

Gezien het grote assortiment en de garantie van korte levertijden aan klanten had Wessels & Müller een groter en productiever magazijn nodig. Naast het plannen van het nieuwe magazijn, lag de focus van het project op het verhogen van de totale efficiëntie. Een hoge mate van automatisering en de betrouwbare aansluiting van alle magazijntrucks op het Jungheinrich WMS vormden de grootste wensen.

 

Geautomatiseerde en manuele magazijndelen

In samenwerking met Wessels & Müller werd een nieuw magazijn ontworpen. Om alle door Wessels & Müller aangeboden artikelen in de vereiste hoeveelheden te kunnen opslaan, werd een automatisch palletmagazijn met 42.480 palletplaatsen gebouwd. Het 40 meter hoge magazijn wordt bediend door negen magazijnkranen. De automatische kleingoedopslag telt 149.760 locaties (dubbeldiepe opslag) in 15 gangpaden. De automatisering van een groot deel van het magazijn voorkomt fouten bij de in- en uitslag, verhoogt de productiviteit en zorgt voor een grotere procesbetrouwbaarheid in het algemeen. De goederenontvangst, de automatische opslagzones, de orderpickplekken en de expeditie zijn met elkaar verbonden via een complex en extreem krachtig conveyorsysteem voor pallets en containers. Het distributiecentrum heeft ook een handmatig bediend magazijn met brede en smalle gangpaden, dat wordt bediend door manuele heftrucks van Jungheinrich.

Het automatische beheer van alle processen in het magazijn inclusief het truckgeleidingssysteem gebeurt met het Jungheinrich WMS. Jungheinrich magazijnnavigatie wordt gebruikt om de manuele smallegangentrucks via de Logistieke Interface naar hun bestemmingen te navigeren volgens een geoptimaliseerde bewegingscurve. Het Jungheinrich WMS ondersteunt de orderverzamelaars verder met visuele informatie, waardoor het aantal pickfouten is verminderd. Het Pick-by-Light systeem, maakt gebruik van een laserpunt om het krat te identificeren waaruit de verzamelaar moet orderpicken. Put-to-Light geeft vervolgens de doelverpakking aan met een signaallicht.

De WMS-module 'Emballagebeheer' is aangepast aan de specifieke wensen van Wessels & Müller. Het saldo wordt niet alleen geregistreerd voor de leverancier, het kan ook worden gebruikt om het exacte aantal kratten in de winkels op elk moment te bepalen. De module zorgt zo voor meer inzicht en maakt het beheersen van de kosten eenvoudiger.